Alışveriş Sepetim
Sepetiniz Henüz Boş
ÜYELİKÜyelik

  • E-mail
  • Şifre
  • Şifremi Unuttum
  • Giriş
  • Üyeliğiniz henüz yok mu?

    Üye Olun
ARAMA

 

Dünyada Porselen

Porselenin temelini oluşturan ilk seramik sofra eşyalarının, M.Ö. 10. Yüzyılda yapılmaya başlandığı sanılmaktadır. Daha sonra bu porselenlerin teknolojisi geliştirilerek, bugünkü gerçek porselenin temelini oluşturacak fabrikaların ilki Almanya’nın Saksonya eyaletinde kurulmuştur. Bu fabrikaları Viyana St. Petersburg, Kopenhagen fabrikalarının takip ettiği ve buradan bütün Dünya’ya yayıldığı bilinmektedir.

Güral Porselen...

Porselene Atılan En Büyük İmza...

1989 Yılında kurulan ve 75.000m2’si kapalı olmak üzere, 275.000m2 alan üzerinde üretim yapan Güral Porselen; üretim kapasitesi, üstün teknolojisi ve ürün çeşitliliği ile Dünya’nın lider markaları arasında özel bir yer edinmiştir. Kütahya’nın asırlara dayanan deneyimini, nesiller boyu yaşatılan ustalığını 2000’li yılların teknolojisiyle birleştirerek kısa zamanda hakettiği konuma gelen Güral Porselen, kalitesi TSE ve ISO 9001 Kalite Güvence Standartı ile tescillenmiş Dünya çapında bir markadır. Sahip olduğu üstün teknoloji ve estetik bakış açısıyla başarıya endeksli pek çok işin altına imzasını atan Güral Porselen, gerçekleştirdiği önemli yatırımlarla globalleşen Dünya’da ülkemizin gururudur.

Kalite Vazgeçilmezimiz

Güral Porselen, kullanmakta olduğu hammadde ve son teknoloji ürünü makine parkuruyla, müşteri memnuniyetinin garanti altına alınmasını kendisine görev edinmiştir. Bu memnuniyetin sürekliliğini sağlamak için Güral Porselen bünyesinde Ar-Ge departmanı kurulmuş, bunun sonucu olarak ürün kalitesi ve çeşitliliğinin arttırılması hedeflenmiştir. Kaliteye verilen önem ve kalite ihtiyaçlarının karşılanabileceğini kanıtlayan etkin kalite sisteminin sürekliliğini sağlamak adına, ‘’Kalite Güvence Müdürlüğü’nün çalışmaları hızla devam etmektedir.

Kalite üretim, en üst birimden en alt birime kadar eğitimine önem verilmiş personel tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu doğrultuda, kurum içi ve kurum dışı eğitim programları düzenlenmektedir. Ekonomik gelişme, çoğu defa çevre kirliliği, doğal kaynakların tahribatı ve kent yaşamının bozulması gibi sonuçları da beraberinde getirmektedir. Bu doğrultuda, Güral Porselen’in hedeflerinin ana temasını çevre duyarlılığı teşkil etmektedir.

Kullanılan bütün hammadde ve dış satın alımlarında seçilen taşeron firmalar, büyük bir titizlikle tesbit edilmiş olup, teknik spesifikasyonları, taşeron tetkikleriyle denetim altına alınmıştır. Ürün alanında kalite lideri olabilmek adına, fiyat ve rekabet ortamına bağlı olan müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak kalite seviyesini sağlamak, en öncelikli Güral Porselen politikasıdır.

Güral Porselen Ayrıcalığı

•  Çevre duyarlılığı
•  Müşteri memnuniyeti
•  Kaliteli eğitim, kaliteli üretim
•  Tasarım: Söz verilen kalite
•  Hedef : Daha verimli ve daha kaliteli üretim

Porselen Nedir?

Porselen sözcüğü, porselene benzeyen bir cins midyenin İtalyanca adı olan " Porcella " kelimesinden türetilmiştir. Bilindiği kadarıyla ilk kez bu kelimeyi Marco Polo Çin'den getirilen bu tür ürünler için kullanmıştır.
PORSELEN, genellikle beyaz, aşırı camlaştırılmış, inceltilince yarı saydamlaşan, çoğunlukla renksiz ve saydam bir sırla kaplı, su sızdırmayan, kuvvetli bazlar ve hidroflorik asit dışındaki maddelerden fazla etkilenmeyen bir çeşit toprak hamurundan yapılan eşyalardır.

Porselende Kullanılan Hammaddeler Nelerdir?

Porselenler %50 oranında kaolin, %25 oranında kuvars ve % 25 oranında feldispat maddelerinden üretilir. Kaolin, porselen hamurunun kolay yoğurulmasını, şekil almasını ve rengini sağlayan hammaddedir. Kuvars ise, iskelet yapıcı hammadde olup, camsı faz oluşumunu sağlayan feldispat içinde önemli bir oranda çözünerek, porselen hamurunun sert, camsı, ısıya ve kimyasal etkilere dayanıklı olmasını sağlar.

Porselen Nasıl Yapılır?

Porselen, esası kaolin olan, genellikle beyaz ve yarısaydam, renksiz ve saydam bir emayla kaplı ince ve sıkı bir hamurdan yapılır. Yumuşak porselenler 1250 derecede bir defa pişirilir ve yarısaydam kalır. Sert porselenler 1000 derecede ilk pişirmeye tabi tutulur; üzerlerine renkli veya renksiz bir sır geçirilir; sonra yeniden, 1400 derecelik fırına verilir, en son süslenir (sır altında süsleme) ve üçüncü defa fırınlanır.

Geleneksel seramik ürünlerin en önemli ve en değerlisi olan porselen, temel olarak üretim teknolojisi açısından sınıflandırılacak olursa sert ve yumuşak porselen olarak iki ana gruba ayrılır. Yumuşak porselenler yüksek akışkanlaştırıcı içerdiklerinden dolayı düşük sıcaklıklarda pişirilirler. Plastikliklerinin az, kırılganlıklarının yüksek olması düşük kil içeriğinden kaynaklanır. Sert porselenler ise kabarcıklanmanın önlenmesi ve daha beyaz bir bünye elde edilmesi için redükleyici atmosfer şartlarında, 1400°C gibi çok yüksek sıcaklıklarda pişirilmektedir. Her iki tip porselende kaolen-feldspat-kuvars üçlü sisteminin içinde yer alır.

Porselen ve Seramik Ürünler Arasındaki Farklar

Seramik, killi toprağın ısıtılması ve sertleştirilmesi işlemlerinden elde edilen inorganik bir malzemedir. Porselen de killi topraktan elde edilir fakat seramiğe göre çok daha yüksek sıcaklıkta sertleştirilir.

Seramik mat ve donuktur, porselen ise açık, şeffaf ve yarı saydamdır.
Porselen seramikten daha estetik bir görünüşe sahiptir.
Porselenin yüzeyi seramikten daha yumuşak ve pürüzsüzdür.
Porselen malzemesi seramikten daha hafiftir ve açık renklidir.
Porselen seramiğe göre soğuğa ve solmaya daha dayanıklıdır.
Seramik porselenden daha gözenekli, deliklidir genelde.
Porselen kelimesi İtalyanca Porcelland’ten gelir. Anlamı ise yarı saydam, şeffaf yüzey demektir. Seramik kelimesi ise Yunanca Keramikos’tan gelir ve anlamı çiniciliktir.

Neden Porselen?

Çünkü porselen;

•  Sağlık ve temizlik demektir.
•  Tat ve koku sindirmez.
•  Pekişmiş yapısı sayesinde mikrop barındırmaz.
•  Üzerinde oluşan lekeler kolaylıkla çıkar.
•  Sert bir yüzeye sahiptir.
•  Kolay yıkanır.
•  Zariftir ve göz zevkine hitap eder.
•  Yemeklerinize keyif katar.
•  Yemeklerin sıcaklığını uzun süre muhafaza eder.

Porseleni Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

•  Porselenlerin, fırınların ısıtıcı bölümlerinde ve mikrodalga fırınlarda ısıtılmalarında ; bir sakınca yoktur.
•  Fırından çıkarıldıktan hemen sonra soğuk ve ıslak yüzeylere temas ederse, sıcaklık  şoku nedeniyle çatlayıp kırılabilirler.
•  Porselenlerin kesinlikle çıplak ateş üzerine koyulmaması gerekir.

•  Porselenler, derin dondurucularda da aynı güvenle kullanılabilir.
•  Dondurucudan çıkan porselenin, hemen fırına sokulması halinde, ani ısı değişikliği ; nedeniyle porselen kırılabilir.
•  Metal çatal bıçaklar, porselen yüzeylerde iz bırakabilirler. Bu izlerin oluşması ; normaldir ve herhangi bir zararları yoktur.
•  Porselen sırları, yüksek sıcaklıkta pişirmede sert oluşu nedeniyle, metal paslanmaz  çatal, bıçak gibi malzemelerden daha sert hale gelirler. Bu da metal aşınması ve ; siyah izlerin oluşumuna neden olur. Bu istenmeyen izlerin giderilmesi için, özel ; formüllü, yumuşak, aşındırıcı etkisi olmayan temizleyiciler kullanılabilir.

Porseleni Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Eğer Porselenlerinizi elde yıkıyorsanız ;

•  Yıkama kabınız bakır ya da alüminyum olmamalıdır.
•  Krem ve sıvı deterjanlar kullanılabilir.
•  Porselenlerinizin yanında, tava, tencere, çatal, bıçak gibi porselen dışı eşyalar  bulunmamalıdır.
•  Sert temizlik maddeleri veya tel ile ovularak temizlenmemelidir.
•  Yıkandıktan sonra bol su ile durulanmalı ve mutlaka kurulanmalıdır.
• Kurulanan porselenleri dolaba kaldırırken, tabak ve fincanlar,  çok adette üst üste ve iç içe yerleştirilmemelidirler.
•  Ürünler , sert temizlik maddeleri ( bulaşık süngerinin sert yüzeyi gibi ) çamaşır  suyu ve benzeri kimyasallar ile yıkanmamalıdır.
•  Porselenlerin süslemelerinde yoğun altın ve platin yaldız kullanılan ürünlerin ise  elde yıkanması tavsiye edilir.

 

Eğer porselenlerinizi bulaşık makinesinde yıkıyorsanız ;

•  Kullanılacak deterjana dikkat edilmelidir.  Yüksek alkali içeren deterjanlar özellikle sır üstü dekorlara zarar verebilir.
•  Genellikle bulaşık makinelerinde cam ve porselenler için ayrı bir program bulunur. ; Bulaşık makinenizin özel bir programı olup olmadığını kontrol edin.
•  Bulaşık makinesine özel tuzlar mutlaka kullanılmalıdır. Kullanılmadığı takdirde ürün ; yüzeyinde zamanla kireç tabakası oluşur, ürün parlaklığı bozulur.
• Makineye yerleştirilirken porselen eşyaların birbirleriyle temas  halinde olmamasına dikkat edilmelidir.
•  Bulaşık makinesi sıcaklığı maksimum 60 C’nin üzerine çıkmayan,  ılık bir yıkama programında yıkanmalıdır.
•  Porselenler makineden tam kurutulmuş olarak alınmalıdır.
•  Makinede porselen ve metal eşyalar aynı anda yıkanmamalıdır.
• Porselenlerinizin sır içi ya da sır altı dekorlanmış ise,  makine ile yıkamanız halinde dekorları kesinlikle silinmez.
•  Kullanılan deterjan, cam ve sır üstü dekorlar için test edilmiş olmalıdır.
•  Makine de sarsıntı olmamalıdır.
•  Makinede ki su basıncı, porselen ve cam eşyaları hareket ettirecek düzeyde  yüksek olmamalıdır.
•  Porselenler, makine içi yerleştirme düzenine sadık kalınarak,  özenle yerleştirilmelidir.
•  Yıkama işleminin, yemek artıkları kurumadan önce yapılmasında yarar vardır. ; Çünkü, kurumuş yemek artıkları daha uzun süreli ve özenli bir temizliğe  duyabilir ki, bu da dekorların zedelenmesine neden olabilir.
•  Çatal, bıçak, kaşık gibi metal araçların bulaşık makinesinde porselene  sürtünmesine engel olun. Sürtünmeler bazen yüzeylerde gri lekelere neden olabilir.
•  Limonlu deterjan kullanmaktan kaçının, çünkü bu deterjanlar porselen üzerindeki  desenleri etkileyebilir.

Güle güle kullanın..